Manual d'estil en les previsions meteorològiques

Les previsions meteorològiques d'aquest blog es basen en la consulta i interpretació de models de predicció globals i mesoescalars. Es consulten les variables de temperatura, vent en superfície, cobertura nuvolosa, precipitació, estat de la mar i index convectius diversos. 

Les temperatures màximes es poden assolir en diferents moments de la jornada, encara que el més típic és que ho facin a mig matí o tarda (al estiu i equinoccis) i al pic del migdia als a l'hivern.

Les temperatures mínimes diàris s'acostumen a assolir a ultimes hores de la matinada o primeres del matí a quasi totes les èpoques de l'any. En episodis d'entrada d'aire fred, les mínimes es donen al final de la jornada.

L'estat del cel es valora segons l'observació visual, tot imaginant una esfera dividida en 8 octes. Si el cel esta tootalment serè es valora com a 0/8octes i a mesura que es va ennuvolant arribem al valor de 8/8 octes que significa una cobertura nuvulosa total. 

De nuvols en podem tenir a tres nivells :

-Alts : Entre els 5.500 i els 8.000m d'alçada . Són els Cirrus, Cirrocúmuls i Cirroestrats.
-Mitjencs: Entre els 2.500 i els 5.500m  d'alçada. Són els altocúmuls i els Altoestrats.
-Baixos: Entre els 0 i els 2.500m d'alçada. Són els Nimboestrats, estrats, cúmuls i estratocúmuls

* Núvols de tempesta: Assoleixen des dels 0m fins per sobre els 8.000m d'alçada . Són els cumulunimbus. 

La precipitació és la variable meteorològica més difícil de pronosticar. La ubicació de les zones de precipitació i la seva evolució és de pronòstic més clar , però la intensitat i la quantitat final són dues variables de pronòstic incert. 

El vent el podem classificar entre d'orígen tèrmic-les marinades i els terrals- i el d'orígen dinàmic o sinòptic-l'associat a borrasques-.  

El mesurem en km/h, m/s o Kt's (nusos)  i el classifiquem en "força" segons l'escala Beaufort.


l'Estat de la mar el mesurem segons l'alçada significant de les onades , en m. El classifiquen segons l'escala Douglas 


Dividim l'estat de la mar entre mar de vent i mar de fons. La mar de vent va associada a processos ciclònics i està propulsada per vents intensos i sovint ratxejats. La mar de fons va associada al vents forts mar endins o als dies postreriors al pas d'una forta borrasca. La mar de fons és més perillosa de cara als banyistes i la mar de vent és més perillosa de cara a la navegació.