La Gran tempesta del 20 de Juliol de 2014

El que va passar el diumenge 20 de Juliol

El diumenge 20 de juliol va posar el colofó final a un altre més de juliol (2009,2011,2013 i 2014) totalment atípic. Les dues primeres setmanes de mes s'han catacteritzat per la variabilitat, amb el pas de diversos fronts i solcs d'aire fred en alçada, d'oest a est, degut a una circulació atlàntica activa i anormalment baixa de latitud per les dates.

Els dies previs s'havien caracteritzat per una primera calorada d'estiu. Les màximes es van enfilar fins els 34,6ºC el dijous dia 17 de juliol. Però poc a poc la situació atlàntica va guanyar la partida i va anar enretirant la dorsal càlida cap a l'est. Dissabte començava a penetrar un embossament d'aire fred, de fins a 15/-17ºC a 5.500m d'alçada, el nord-oest peninsular, aquest mateix dia ja es van produir tempestes a l'Aragó, Pirineu Occidental i també 4 gotellades de fang a la resta del país. Aquesta calorada pràvia més l'humitat que va entrar dissabte van ser unes de les claus per alimentar les tempestes que vindrien diumenge, proporcionant un munt d'energía pel creixement de nuvolades. 


* Mapes anàlisi del model GFS del divendres 18 de Juliol. Situació en SFC, alçada geopotencial a 500 i 850hPa i Temperatura a 850hPa.  

Diumenge, aquest solc fred ens arribava a mig matí i migdia.  Pel matí encara va bufar un xic de tramuntaneta, però a migdia parava i s'iniciava el desenvolupament explosiu de nuvolades. La mica de marinada que va entrar va acabar afavorint encara més el seu desenvolupament i els primers xàfecs descarregaven ja a partir de quarts de quatre de la tarda. 





* Situació en superfície i a 5.500m d'alçada per a la tarda del dia 20 de Juliol. Model WRF. El pas del solc d'aire fred just pel nostre cim, desencadenava les fortes tempestes.

Els models de precipitació del dia anterior i el mateix diumenge ja ajustaven la zona on les tempestes es mostrarien més actives. Just al límit entre el Alt i Baix Empordà, marcaven tempestes de caire estàtic amb cert desplaçament SW-NE, el conegut efecte "goma d'esborrar" amb nuclis que es generen sempre al mateix indret i es van desplaçant sense perdre intensitat. 




* Model WRF 3km, sortida de precipitació 00Z del diumenge dia 20 de Juliol.Evolució entre les 15h i les 18h de la tarda. 

 * Model BOLAM ,Precipitació acumulada en 6h per les 18Z del 20-7-2014. 

 * Model WRF-NNM, precipitació total acumulada en 1h, entre les 17 i 18Z.
 * Model WRF, precipitació acumulada en 24h. 

Els mapes previstos d'humitat i vent a 3.000 i 1500m d'alçada ens indicaven condicions òptimes de saturació i circulació de l'oest.

* Humitat i vent a 700hPa, model WRF per a les 15Z del 20-7-2014.

 
* Humitat i vent a 850hPa, model WRF per a les 18Z del 20-7-2014. 

La forta tempesta començà entre tres quarts de quatre i les quatre i es va mantenir activa ben be fins a les 17:45h. Una hora i mitja de durada amb intensitats puntuals superiors als 220mm/h i  amb un resultat final de 50,2mm recollits al Club Nàutic (Zona La Clota) i 42mm a La Closa d'en Llop. Com més al sud i sud-oest del municipi, més aigua es va recollir. 



* Imatge del radar del SMC entre les 17 i 17.12h, dos dels moments en que la pluja fou més intensa. 

Es van superar els 20mm en 30 minuts i fins i tot vam superar els 30mm en 30 minuts, per tant podem qualificar-ho com intensitat torrencial. Aquesta elevada intensitat i la partigular geografia i orografia del municipi, va afavorir la inundació de certs sectors de Montgó i Riells, per altre banda, molt típica en aquests episodis. 

 * Platja del Riells on desembocaven diversos cursos d'aigua molt crescuts, inundant la platja. Foto: Neus Bonamusa.

 
 * Carrer inundat a la zona de Riells- Montgó. Foto: Robert Carmona

A destacar també la pedra i calamarsa que puntualment va acompanyar la tempesta. La Pedregada va anar per barris, mentre que a Riells de Dalt o fins i tot al centre de la vila es van veure pedres d'entre 1 i 2cm de diàmetre, a zones com la Closa del Llop la calamarsa fou petita o escassa.

* Un exemple de la mida de la pedra caiguda a l'Escala. Foto: Rosa Maria Ballesta

La tempesta va anar acompanyada de molta activitat elèctrica, tal i com reflexa el mapa de llamps del SMC. 


En les imatges de meteosat podem veure el desenvolupament i la magnitud de la nuvolada, un cumulonimbus perfecte.




* Desenvolupament de la tempesta a vista de satèl·lit meteosat canal RGB, entre les 14 i 18 UTC del 20-7-2014. 

La tempesta encara va afectar amb molta més força els municipis del nord del Baix Empordà. A Bellcaire es van recollir 77mm, a Sobrestany 91mm i a Les Olives 106mm. En aquests indrets es van assolir intensitats de fins a 40mm en 20 minuts i per exemple a Albons, la pedregada fou més que considerable. 

Fruit de tanta pluja, el Rec del Molí que recull les aigües de tots aquests indrets es va arribar a desbordar, al seu tram final, abans d'arribar a la platja del rec del Molí de l'Escala. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada