Els núvols de Grop, núvols corró o "Roll cloud"
La explicació teòrica del fenomen:
Aquesta setmana han estat protagonistes a l'Escala , els núvols de grop, núvols corró o "roll cloud" (volutus). El dia 5 de Juny, el més espectacular i després una repetició el dia 7 de Juny. Hem vist moltes fotos, realment espectaculars d'aquest fenòmen, però a que es deu i com es forma?
Tant si va associat a una tempesta (grop) com si no hi va (només núvol de grop), aquest núvol es forma per el contacte i progrés de dues masses d'are de diferents característiques en els nivells més baixosde la troposfera. Podríem dir que es tracta d'un sistema frontal a petita escala o mesoescala, on una massa d'aire càlida (o més càlida) davantera és substituïda per una massa d'aire més freda tot darrera. Al llarg de tots la línia o superfície de contacte entre aquestes dues masses d'aire és on esdevé aquest núvol rectilini i de poc gruix, en forma de corró.
Com dèiem, aquest núvol pot estar associat a una tempesta o no. En el primer cas es formarà a la zona de contacte entre el "inflow" o corrent ascendent i el "outflow" corrent descendent fruit de la tempesta (aire descendent + precipitació) , a mesura que avança la tempesta, aquesta zona de contacte es va desplaçant i el núvol corró (a vegades en forma d'arc) és manté constant mentre es mantinguin les condicions. Aquest núvol és forma just per sobre el nivell de condensació, quan l'aire calent i més humit del davant es veu forçat a ascendir, es va refredant, fins que arriba a condensar (punt de rosada).
*Esquema teòric de la formació d'un núvol de corró o de grop en el cas de tempesta
La zona de contacte entre les dues masses d'aire és el que anomenem front en ratxa i té un esquema teòric força semblant a un front fred en superfície, ja que la massa d'aire càlid i humid davantera es substituïda per una massa d'aire posterior més freda. Aquest front en ratxa porta associades ventades intenses o vent de grop, que en ocasions poden superar els 80 a 90km/h.
*Grop i núvol de grop a l'Escala el 11-9-2008
Altres vegades no es pas necessari que un núvol corró , vagi associat a una tempesta, quins son aquests casos? Doncs en aquestes ocasions una massa d'aire davantera és igualment substituïda per una massa d'aire més freda tot darrera, però sense les condicions d'inestabilitat suficients perque el cusant sigui una tempesta o Cb's. Això passa en simples canvis de direcció de vent en superfície, quan es talla una situació d'advecció dominant. Els casos més habituals a casa nostre son en garbí o ponent.
Si es dona en el cas del garbí s'anomena refrontall i consisteix en l'entrada sobtada de gregal moderat a fort després d'una situació de garbí perllongada. Si es dona el el cas del ponent, l'anomenem vent de ràbia. En ambdues ocasions , aquest contrast de masses d'aire es dona en un gruix poc important de la troposfera, potser entre 100 i 500m tant sols. Per tant, el núvol que es formi fruit de l'ascens i condensació del aire càlid davanter, només podrà adquirir aquest gruix. Més amunt les condicions canviaran i el núvol es desfarà. A mesura que el gregal vagi empenyent per darrera , la zona de contacte i el núvol corresponent anirà avançant o propagant-se en forma d'escombrada.
La situació del dimecres 5 de Juny de 2019:
En aquesta jornada estava previst el pas d'un front fred poc actiu al voltant de mitja tarda, com a conseqüència de la transició cap al centre d'Europa d'una zona de baixes pressions atlàntica. Entre les 16h i les 18h hora local hi havia un canvi de situació de garbí i sud en superfície a situació de nord no gaire intensa post-frontal.
*Anàlisi a les 18UTC de pressió en SFC i geop. a 500hPa . MODEL GFS.
No era una situació molt propícia a grans tempestes al sud dels Pirineus, però si al desenvolupament d'algunes d'elles a muntanya i al sud de França, poguen progressar cap al sud en el moment del pas del front. Així, al voltant de les 16:30h i 17h i coincident amb el canvi de masses d'aire es va formar un corró de núvols o roll cloud que es va propagar ràpidament cap al sud, des del sud de França i Golf de Lleó fins a la Costa Brava i posteriorment fins a la costa Central, sense que les condicions inicials es veiessin gaire alterades. Això va fer persistir el núvol al llarg de molts quilòmetres.
* Imatge del meteosat E-VIEW (Eumetsat) a les 17h del 5/6/2019.
La formació del núvol i el seu desplaçament i progressió van ser espectaculars, tal i com mostren les diferents imates que es van poder obtenir aquella tarda. D'un vent inicial fluix de xaloc a mitjorn , es va passar a una entrada de vent de nord moderat, entre 50 i 65km/h i fins i tot es van arribar a escapar 4 gotes grosses entre l'Escala i l'Armentera.
*Reperesentació teòrica de la formació i característiques del núvol corró del 5-6-2019 a l'Escala , amb la fotografia base d'en Lluís Roura i Juanola.
Aquestes situacions de grop o vent de grop poden esdevenir un perill per les diferents activitats arran de mar, sobretot per a la navegació, activitats nàutiques i també esdeveniments amb estructures sensibls al vent. Les ratxes sobtades de més de 70km/h i l'alteració de la mar de forma sobtada són aspectes que no ens poden passar inadvertits. Per això també una bona previsió i localització del fenomen és clau.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Excel·lent treball, Sergi!
ResponElimina